kunst kijken

“Soms vind je een kunstwerk mooi of lelijk. Soms word je er blij van, of juist verdrietig. Soms zie je er van alles in en soms helemaal niets. Je kunt je afvragen wat de kunstenaar met zijn werk bedoelt of je wilt alleen maar kijken en je gedachten de vrije loop laten. Soms zijn velen het erover eens dat een kunstwerk geweldig is of ontstaat er ophef en roept een kunstwerk woede en onbegrip op. Kortom, kunst doet iets met mensen.
Kunst verbindt, spreekt tot de verbeelding en verrast. Kunst bezit de kracht om de wereld vanuit een andere invalshoek te laten zien. Kunst kan het alledaagse bijzonder maken. Zo schept het ruimte voor verwondering, reflectie en dialoog. Het verbreedt onze horizon. ” (uit visie van Wanda Hendrickx) 

Maar niet iedereen vindt het makkelijk om naar kunst te kijken. Veel mensen bezoeken graag musea, lopen langs de uitgestalde kunst en denken bij het naar buiten gaan; nou dat hebben we ook weer gezien.
Maar een bezoek aan een tentoonstelling kan zoveel meer zijn. Zoals je hierboven en in de visie kunt lezen; kunst spreekt tot de verbeelding, kunst bezit de kracht om de wereld vanuit een andere invalshoek te laten zien. Maar dat vraagt (soms) wel een bepaalde manier van kijken naar kunst.

Tijdens cursussen geef ik tools om op een andere manier naar kunst te kijken. Ik verzorg kunstwandelingen langs kunst in de openbare ruimte, rondleidingen in musea en andere kunstinstellingen en ontwikkel en geef museumlessen voor scholieren.